×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Свинска пршута „Fiocco”

Во кошничка имате 0 гр.
  • 1,330 ден.
  • 998 ден.

Избрани суровини, валтелинеската традиција и чистиот воздух на Централните Алпи се трите тајни на пршутата Фиоко ди Валтелина: за неговото производство се избираат најслабите свински нозе, солењето се прави рачно со стар рецепт од зачини и сол, проследено со бавен процес на зреење во простории со совршена микроклима.

 Што претставува Фиоко?

Фиоко е пршута со супериорен квалитет, добиена од свински бут што се користи за производство на познатиот Кулатело ди Ѕибело. Свињата доаѓа од италијански фарми со контролиран синџир на снабдување за производство на салами DOP*. Од едната страна на бутот се добива Кулатело, а од друга Фиоко, кој по масажата со сол, се врзува и созрева во истите влажни визби каде што созрева Кулатело.

Со својата боја на рубин, слаб и сладок на непцето, Фиоко старее околу 6 месеци. Со интензивна арома, сладок и нежен вкус, порано традиционално се консумирал во посебни прилики.

Пршутата Фиоко најдобро се ужива со леб и малку путер. Одлично одговара со пенливи вина.

 *DOP (it. Denominazione di origine protetta) - ознака за заштитено потекло

Наименување Зреена свинска пршута
Состојки Свинско месо (свежо четвртина свинско месо), сол, декстроза, зачини, конзерванси E250-E252.
Тежина цена на кг
Земја на потекло: Италија
Пакување Месарска хартија
Начин на чување Да се чува во фрижидер на темература од 2 - 6 ° C и да се конзумира во 2-3 дена
Нутритивна вредност во 100 гр
Енергетска вредност 986 kJ / 236 kcal
Масти 12гр
од кои заситени 5,4гр
Јаглехидрати 0,9гр
од кои шеќери 0,3гр
Протеини 31гр
Сол 3,5гр

Слични производи

Домато Newsletter

Стани дел од Домато заедницата и добиј 10% попуст на твојата прва нарачка.

Регистрирај се