Промотивно во месец октомври - минимален износ на нарачка 500 ден.
×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
Пршута Сан Даниеле 16 - 18 месеци со заштитена ознака на потекло

Во кошничка имате 0 гр.
  • 1,760 ден.
  • 1,584 ден.

Векови страст и посветеност на силни луѓе кои знаат да ѝ дадат најголема деликатност.

Солено месо кое станува слатко.

Искрена и неверојатно нежна.

Гордост за оние што ја произведуваат.

Италијанска извонредност длабоко поврзана со местото каде што се произведува, со ветровите што дуваат од Карничките Алпи до Јадранот, давајќи му ги тие неповторливи мириси.

Чудо од вкус што се добива на ист начин со векови.

Знаење кое опфаќа генерации и што ги направи ова место, ова име и оваа пршута уникатни.

Боја, арома и вкус

Розово-црвена боја на месото и интензивна бела на масната страна. Арома која станува поупорна со стареењето, нудејќи на непцето навестување на кора од леб, суво овошје и јачмен. Вкусот е непогрешлив: деликатесен, вкус и ароми на зреено месо кои се мешаат заедно, создавајќи совршен баланс што го претвора секој вкус во ново искуство за сите сетила.

Пршутата е добра за вас

Пршутата Сан Даниеле е целосно природен производ, направен само со италијанско свинско месо, морска сол и воздух од Сан Даниеле. Без адитиви и конзерванси, хранлива и лесно сварлива. Извор на благородни протеини, витамини (Б1, Б6, ПП) и минерали (фосфор, цинк и калиум), содржи само неколку масти и сите „добри“, мононезаситени, што ја прават идеална за секоја диета и за секоја возраст.

Заштитена ознака на потекло (DOP)

Од 1996 година, пршутата Сан Даниеле е призната од Европската Унија како заштитен производ со ознака за потекло.

Производите за DOP се одликуваат со ексклузивно и строго ограничено подрачје на потекло и со постоење на обврска за целиот синџир на производство да се усогласат со правилата на Прописите за производство, преку ригорозен систем за контрола имплементиран од институт овластен од Министерството на земјоделски, прехранбени и шумарски политики.

Производство:

Избор

Сан Даниеле се прави само со свињи родени, израснати и заклани исклучиво во Италија. Свињите се хранат следејќи ја контролираната диета, предвидена со Прописите за производство, заснована на сурутка и благородни житни култури. Процесот на производство започнува само за бутови што ја поминуваат прелиминарната проверка. Избраното месо се чува 24 часа на температура од -1 ° C до +3 ° C за да ги „тонира“. Конечно, тие се сечат за да се фаворизира губењето на влагата.

Солење

По дополнителни 24 часа, бутовите се покриваат со морска сол и стојат на температура помеѓу 0 ° и 4 ° С. Традиционално, секоја пршута лежи во оваа состојба неколку дена соодветно на нејзината тежина. Овој процес овозможува природно зачувување, одржување на интегритетот на месото и го подобрува неговиот вкус.

Одмор

Солените бутови се оставаат да се одморат во наменски простории, каде се одржува променлива влажност помеѓу 70 и 80% и температура помеѓу 4 ° и 6 ° C. Оваа фаза трае до четвртиот месец од почетокот на обработката и дозволува солта да продира рамномерно и рамномерно да се дистрибуира во пршутата.

Миење

По одморот, бутовите се мијат со топла вода. Оваа фаза е многу важна бидејќи го фаворизира тонирањето на месото и со промената на температурата, започнува процесот на созревање.

Зреење

Прописите за производство предвидуваат дека зреењето се одвива строго во рамките на општинската област Сан Даниеле дел Фриули и дека тоа трае најмалку до тринаесеттиот месец од почетокот на обработката. За време на целиот овој период, од суштинско значење е да се одржи оптимална состојба на температура, влажност и вентилација.

Премачкување

На делот што не е покриен со кора, се нанесува маст составена од свински маснотии и брашно од ориз или пченица, со цел да се заштити и истовремено да се омекне тој дел од месото, со што се спречува сушењето.

Проверка

За време на зреењето, потребно е периодично да се контролира целиот процес, а тоа се одвива преку низа редовни проверки на секој одделен бут. Се вршат два вида проверки: „тепање“ за да се провери конзистентноста на пршутата и „прободување“ што се состои во вметнување коњска коска во одредени точки на месото за да се процени состојбата на созревање, како и мирисот на месото.

Брендирање

На крајот на тринаесеттиот месец се извршуваат последните проверки на производот од страна на IFCQ контролниот институт. Само пршутите што ги поминале овие тестови се овластени и брендирани со брендот Сан Даниеле, кој вклучува идентификациски код на производителот и го гарантира квалитетот на производот.

Слични производи