×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Muraglia

Мелницата за маслинки Мураља е позиционирана во Андрија, „главниот град на маслото“ во Апулија, пред пет генерации. Величествено маслиново дрво коратина, е автохтона сорта вооружено со полифеноли, како што се малку од 538 класифицирани италијански сорти.

Нашата историја како мелничари за масло започнува со овој зелен џин кој доминира на нашето село во Мурџа, пространство од околу 40 хектари маслинови дрвја. Сениор Савино Мураља ја купи оваа земја за да направи масло, предизвикувајќи ги оние што му рекоа дека не може да се заработи богатство со земјата и маслинките. Кој навистина беше во право, остануваше времето да покаже.

 Она што е сигурно е дека од тој тврдоглав предок се роди приказната за масло кое сега се наоѓа во гурманските корнери на четириесет земји. Но, многу работи останаа точно како што првично беа. Почнувајќи од заклетва за зачувување на биодиверзитетот на земјоделскиот пејзаж и на растенијата кои се од стратешко значење за храната, како што се маслиновите дрвја.

Маслинките сè уште се берат рачно, а ладното цедење се прави во античката камена мелница. Да патуваме во правец на италијанската екстра девственост без компромис. И, се разбира, да бидеме тоа што отсекогаш сме биле: тврдоглави.

 ТАЈНИТЕ НА УМЕТНИЧКОТО МЕЛЕЊЕ

„Да се биде сопственик на мелница е сè: вие веднаш можете да ги обработувате маслинките, а со тоа го чуваме интегритетот на она што експертите го нарекуваат ароматични и фенолни компоненти. Еден ден сакав да го зголемам производството од 25 на 50 квинтали на час: за да може маслинките да се смелат во рок од 24 часа од нивното пристигнување во мелницата. НО МОЈАТА ТАЈНА Е УШТЕ ПОЕДНОСТАВНА: КОРИСТЕЊЕ ЗАТВОРЕН САД ЗА ЧУВАЊЕ НА МАСЛИНКИТЕ ПРЕД ДА СЕ МЕЛАТ, ЌЕ ОВОЗМОЖИ ТИЕ ДА НЕ СЕ НАМОКРАТ ОД ДОЖДОТ И НЕМА ДА ФЕРМЕНТИРААТ. Преработката на маслинки е уметност“.

-       Дедо Савино