×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Интегрално безглутенско воденичино брашно од хељда

Во кошничка имате 0 парчиња.
  • 196 ден.

Брашното од хељда се прави на традиционален начин во воденица. Тоа се меле на камен, а поради бавното триење на камењата на ниска температура во него се задржуваат сите хранливи состојки со кои изобилува хељдата. Една од најважните карактеристики на овој тип на брашно е што не содржи глутен и е погодно за сите оние кои се нетолерантни токму на оваа состојка. Инаку хељдата иако личи на полнозрнеста житарка, сепак таа се разликува од овие житарки, бидејќи има незначителна количина на масти. Таа всушност спаѓа во групата на псевдожитарки – група на семиња кои потекнуваат од северните азиски и американски земји и се користат во човековата исхрана. 

Употреба: За печење, за готвење, за поховање, како згуснувач за супи и сосови, за секојдневна употреба, како чисто брашно од хељда.             

Наименување Интегрално брашно од хељда
Земја на потекло: Србија
Состојки 100% брашно од хељда, добиено со споро мелење на воденични камења. Не содржи глутен
Тежина: 500 гр
Пакување: Кеса
Начин на чување: Да се чува на суво и ладно место
Рок на траење: Датумот е означен на амбалажата
Нутритивна вредност во 100 гр
Енергетска вредност 1646 kJ / 390 kcal
Масти 3,5 гр
од кои заситени 0,7 гр
Јаглехидрати 71 гр
од кои шеќери 0,1 гр
Протеини 13 гр
Сол 0 гр
Влакна: 10 гр