Бриош лепчиња (намирници)
Во кошничка имате 0 парчиња.
Замислете вкус, пола солен, пола сладок… Мека и воздушеста текстура, и златна и крцкава кора.
Ако веќе ви надојде апетитот, сфативте дека станува збор за Пан Бриош, мазни и меки лепчиња од француската кулинарска традиција. Датира од средниот век, а станал познат во аристократските кругови благодарејќи на кралицата Марија Антониета, која го обожавала во комбинација со слатки кремови и мармалади, но и во солена верзија со димен лосос, паштети и зеленчук.
Потребни состојки за 12 лепчиња:
Постапка:
Млекото се загрева кратко да стане млако. Се додаваат квасецот и
шеќерот, се промешуваат и се оставаат 5 мин да се активира квасецот.
Во длабок сад се мешаат со жица брашното и солта за подеднакво да
се распоредат.
Се замесува меко тестото така што во млекото се додава постепено
брашното. Откако ќе се соединат се додаваат путерот и јајцето. Тестото
се меси минимум 10 минути додека не се добие мазна топка.
Доколку има потреба при месење се додава брашно, минимално
потребно за да може да се работи со него но не треба да се претера за да
не се наруши хидрацијата.
Тестото се остава да кисне најмалку 1 час на топло место и покриено со
фолија или крпа.
Од нараснатото тесто се формираат 12 топчиња од по 75-80гр, се
распоредуваат во правоаголно тавче обложено со хартија/масло и се
оставаат да нараснат уште 30ина минути покриени со намрсена фолија
или хартија. Ако не се покријат ќе се засушат.
Рерната се загрева на 190°C, a за тоа време лепчињата се премачкуваат
со јајце и се наросуваат со семиња по избор.
Се печат 25-30мин, додека не заруменат.
Бриош лепчиња (намирници) се состои од:
Наименување |
Намирници за подготовка на Бриош лепчиња
|
Количина |
28 лепчиња
|