Артисан леб и путер
Во кошничка имате 0 парчиња.
Артисан леб:
- 500 грама брашно
- 350 мл топла вода
- 1 лажица сол
- 1 лажица шеќер
- 1 ќесичка сув квасец
Се занесува тесто од состојките кое треба да биде мекоо и лепливо. Се покрива со кујнска крпа и и се остава да нарасне 1 час. По 1 час, се превиткува како писмо и се остана 30 минути да нарасне. Се става во тава со капак и се пече покриено 25 минути на 220 Целзиусови степени. Потоа, се вади капакот и се пече дополнителни 20 до 25 минути на 200 Целзиусови степени. Оставате да се олади пред са го пресечете.
Артисан путер:
- 400 мл млечна павлака со 35% масленост
Во фуд процесор се става павлаката и се остава да ја мати течноста околу 6 до 8 минути. Ако треба, направете пауза. На краје добиете течност која е матеница и тврда материја која е путер. Путерот измијте го низ млаз ладна вода неколку пати. Формирајте го во топка, ставете го во хартија за печење и оставете да се лади во фрижидер најмалку 30 минути. Потоа, мачкајте и уживајте.
Видео рецепт: https://www.instagram.com/p/Cb...
Артисан леб и путер се состои од:
Наименување |
Пакет намирници за подготовка на рецептот Артисан леб и путер
|
Количина |
1-2 дози
|