Паста ал Форно (намирници)
Во кошничка имате 0 парчиња.
Pasta al Forno (паста во фурна) е симбол за начинот на живеење во поголемиот дел од Јужна Италија. Сицилија, Пуља, Калабрија. Неделно утро, децата си играат во двор, а мајките и бабите го спремаат ручекот уште од рано сабајле. Ручеците тука се повод за дружење со целата фамилија, траат цело попладне и изобилуваат со вистински comfort food рецепти.
Постојат десетици рецепти за Pasta al Forno. Се појавува прв пат во деветтиот век со арапската доминација. Од арапското влијание е наследена традицијата за тави и тимбали, па и оваа Pasta al Forno.
Што е карактеристично и интересно е дека овој специјалитет се нарекува и “испразни фрижидер” затоа што можеме да ставиме како состојки се што ни останало од неделата. Затоа е и разновидноста на рецептите за овој италијански специјалитет.
Готвиме со Фичо @gotvimesofico ја направи за нас оваа превкусна варијанта со проволоне, варена пршута, јајце, модар домат и пармезан.
Тука може да го погледенете видео рецептот:https://www.instagram.com/tv/CV-NFoWFr9W/?utm_medium=copy_link
Потребни состојки за 5 оброци:
Постапка:
Тестенините се варат 8-9 мин. Се цедат, се полеваат со малку маслиново масло и се оставаат на страна. Се запржува кромидот и лукот заедно додека не добијат стаклест изглед. Се додава сол, домати пелати и 40 мл вода. Се готви околу 2-3 минути, а пелатите се гмечат со вилушка за да се добие структура на сос. Се додаваат модрите домати исецкани на коцкички и се готви уште 5 минути.
Во сад се ставаат тестенините, се додава сосот, варената пршута исецкана на коцкички и се промешува убаво. Во тава се редат пола од тестенините, се додаваат 3 варени јајца исецкани на кругови и се додава остатокот од тестенините. Кашкавалот се ренда и додава одозгора.
Се пече на 220 степени додека не се стопи кашкавалот и зарумени површината.
Паста ал Форно (намирници) се состои од:
Наименување |
Намирници за подготовка на Паста ал Форно
|
Количина |
5 оброци
|