Интегрален ориз
Во кошничка имате 0 парчиња.
Оризот е незаменлив дел од секојдневната исхрана на луѓето. Често голем дел од нас се прашуваат што е подобро да се консумира, бел или интегрален ориз? Одговорот на ова прашање лежи кај интегралниот ориз, бидејќи за разлика од него, белиот поминува низ повеќе степени на рафинирање и процесирање, па затоа само интегралниот ориз може да се смета за полнозрнеста храна.
Интегралниот ориз има висока нутритивна вредност, што го прави хранлив, а со низок број на калории. Тој е богат извор на антиоксиданти, Б витамини и минерали. Знаејќи дека оваа намирница содржи повеќе калиум и фосфор, тој не се препорачува во големи количини за луѓе кои имаат проблеми со бубрезите. Затоа доколку се соочувате со ваков проблем, ќе морате да бидете повнимателни.
Но, затоа тој е одличен за контрола и варење на храната, бидејќи во него има големи количества на растителни влакна. А, со тоа што содржи мали количества на заситени масти, го прави одличен за регулирање на холестеролот и подобро работење на срцето.
Употреба: Се додава во чорби, во варива, се користи наместо бел ориз. Да се вари додека не омекне.
Наименување: |
Интегрален ориз
|
Состојки: |
Интегрален ориз
|
Тежина: |
500 гр
|
Земја на потекло: |
Македонија
|
Пакување: |
Кеса
|
Рок на траење: |
Датумот е означен на амбалажата
|
Начин на чување: |
Да се чува на суво место
|
Нутритивна вредност во |
100 гр
|
Енергетска вредност |
361 kcal
|
Масти: |
2,2 гр
|
од кои заситени: |
0,4 гр
|
Јаглехидрати: |
75 гр
|
од кои шеќери: |
2,5 гр
|
Протеини: |
7,5 гр
|
Влакна: |
4 гр
|
Одлично во комбинација со:
Во кошничка имате 0 парчиња.
Во кошничка имате 0 парчиња.
1 парче (цца 400 гр)
29 ден.