×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Брокула

Во кошничка имате 0 гр.
  • 140 ден.

Симбол на периодот есен - зима, брокулата е блиска роднина на карфиолот. Интересната форма на брокулата, како разгрането дрво, ја прави прекрасен зеленчук за гледање. Одличен во зимската исхрана, како дополнителен внес на витамини и минерали. Во кујната има широка примена. Пробајте ја со тестенини, обарена, во тава, со месо, па дури и сурова.

Својства и придобивки од брокулата:

Овој зеленчук претставува одлична резерва на витамини и минерали. Поточно, витамини А, Ц, Е, К и добар опсег на витамини од групата Б, вклучително и фолна киселина, заедно со железо, калиум, калциум, селен и магнезиум. Бидејќи е богата со растителни влакна, помагаат при здраво варење и цревна регулација. Таа е добар сојузник против холестеролот и затоа е пријателка на нашето срце и е добра за очите, благодарение на содржината на некои каротеноиди.

Како да користите брокула при готвење?

Честопати постои тенденција да се елиминира преголем дел од брокулата, употребувајќи го само централниот дел и целосно отфрлајќи ги стеблата и лисјата. Но, токму помеѓу стеблото и лисјата се концентрираат важни материи, како што се влакна и бета - каротен. Користете ја целата брокула и не се двоумете. Немојте да ги фрлите најважните хранливи состојки! Постојат многу начини на подготовка што можете да ги изберете: варење, пржење, печење, на пареа, па дури и во микробранова печка. Пареата е секако најпрепорачана доколку сакате да ги зачувате хранливите својства на зеленчукот што е можно повеќе.

Наименување Брокула
Количина цена на кг
Земја на потекло: Македонија
Пакување Хартиена кеса
Регион на одгледување Скопски
Одлично во комбинација со:

Слични производи

 
парче (цца 300 гр)
89 ден.