Песто сос од сушен домат со пармезан
Во кошничка имате 0 парчиња.
Сосовите се тие кои ја носат магијата во кујната, ги збогатуваат рецептите и ги прават сите јадења повкусни и посочни. Кога некој ќе го спомене песто сосот, првата асоцијација на него која ја добиваме е Италија. Тоа е така бидејќи тој е традиционален италијански сос кој потекнува од Џенова. Но, низ годините многу рецепти се менувале, збогатувале и адаптирале, истото се случило и со песто сосот, кој во различни земји се подготвува на различни начини.
За да подготвите вистински песто, мора да бидете трпеливи, да имате знаење и квалитетни состојки. Токму тоа и го направија од Миланов со својот репрезентативен песто сос од сушен домат со пармезан. Неговиот вкус е богат и е тука за да ги разбуди вашите сетила, а со него можете да ги збогатите сите тестенини кои ги подготвувате.
Наименување |
Песто сос од домати со пармезан и маслиново масло
|
Земја на потекло: |
Македонија
|
Состојки |
Домат, пармезан, маслиново масло, ореви, зачини
|
Тежина: |
150 гр
|
Начин на чување |
По отварање да се чува во фрижидер
|
Рок на траење |
2 години
|
Нутритивна вредност во |
100 гр
|
Енергетска вредност |
543 kcal / 2272 kJ
|
Масти |
46,53%
|
Јаглехидрати |
24,97%
|
Шеќер |
3,85%
|
Протеини |
4,38%
|
Целулоза |
3,18%
|
NaCi |
4,68%
|
Влага |
16,02%
|
Пепел |
4,92%
|