Промотивно во месец октомври - минимален износ на нарачка 500 ден.
×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Зреен Шпек Baita

Во кошничка имате 0 гр.
  • 955 ден.

Како се произведува шпек?

Од 13ти век, шпекот се произведувал во Јужен Тирол благодарение на генијалноста на селаните од планинските долини. Важен извор на енергија за време на работата во полињата, шпекот е создаден за да се зачува месото од свињите заклани пред Божиќ. Со текот на времето, станал протагонист на прославите и церемониите за добредојде. Денес шпекот, заедно со црн леб и вино или пиво, е клучен елемент на типичната јужна тиролска ужина, консумирана и понудена како симбол на гостопримливост. Закуската од Јужен Тирол или т.н. „Бретлјаусе“ е стар ритуал кој секогаш ги обединувал луѓето. Меѓу земјоделците било традиција да се собираат доцна попладне по напорниот работен ден за една убава закуска.

Производство и карактеристики на шпек:

За производство на шпек се следи строга дисциплина што предвидува лесно чадење на солениот свински бут, просечно зреење од 22 недели и содржина на сол не повеќе од 5% во крајниот производ.

Кафеаво однадвор и интензивно црвено однатре, со розови и масни ленти, шпекот ослободува високи планински мириси и вкусови, има еластична внатрешна конзистентност и не премногу зачинета арома. На непцето е солен и малку чаден.

Занаетчиското производство на шпек вклучува неколку фази: По сечењето, свинскиот бут се соли и ароматизира според традиционалните техники, користејќи сол, бибер, лук, пимент, бобинки од смрека и шеќер.

Наименување Зреен Шпек
Состојки Свинска нога, сол, декстроза, вкус на чад, ароми, зачини, антиоксиданс Е316, конзерванс E252-E250
Земја на потекло: Италија
Пакување Хартиено пакување
Начин на чување Да се чува во фрижидер на темература од 2 - 6 ° C и да се конзумира во 2-3 дена
Нутритивна вредност во 100 гр
Енергетска вредност 1000kJ/240kcal
Масти 14,5 гр
од кои заситени 5,5 гр
Јаглехидрати 0,4 гр
од кои шеќери 0,3 гр
Протеини 26,8 гр
Сол: 4,5 гр
Количина цена на кг

Слични производи