Морковот е глобално популарен зеленчук. Во нашата исхрана има голем придонес поради огромното нутритивно богатство, но и поради лесната и разновидна примена во кујната. Морковот се користи на илјада начини: суров, рендан во салати, варен, во пире, сокови, како основа за сос, но исто така и како крема или супа. Бесконечен репертоар!
Зошто баш овој морков?
Зеленчукот што расте во Паланечкиот регион е богат и вкусен. Меката текстура на планинската почва им овозможува на морковите да растат вертикално без да наидат на пречки за време на нивниот развој, овозможувајќи им да достигнат редовни форми и големини, точно како што децата го цртаат морковот.
Својства и придобивки од морковите:
Научниците им посветија бесконечни студии на хранливите доблести на морковот. Присуството на бета - каротен, важен антиоксиданс и претходник на витамин А, го прави морковот сојузник против стареењето, како и многу корисен за заштита на очите. Присуството на влакна го прави пријател на цревата, корисен во спречување на непријатност во цревата. Морковот го подобрува тенот, ја штити кожата и може да генерира подобрувања во плодноста кај мажите.
Како да го чувате морковот?
Морковот се чува долго време, како и останатите корени. За најдобро да ги зачувате идеално е да претпочитате ладно место. Фрижидерот не ги оштетува, сè додека се поставени во најнискиот дел. Понатаму, добро е морковот да се држи подалеку од овошје кое произведува висока концентрација на етилен (на пример, јаболка), што може да пренесе горчлива компонента на морковот.