Мортадела Болоња е направена од најквалитетното свинско месо, сертифицирана IGP (it. Indicazione geografica protetta - заштитена географска ознака) и е стар болоњски рецепт. Вкусот е сладок и избалансиран, без глутен и без додадени полифосфати. Мортаделата е одлична состојка за сендвичи, а веруваме и дека Ви доаѓа слатко кога ќе “украдете“ 1 - 2 парчиња директно од фрижидер.
Толку е специфична и ароматична што веднаш ја препознавате. Типичниот мирис на Мортадела Болоња IGP е роден од комбинацијата на најдобри селекции на италијанско месо и мудро искуство на компаниите кои, по свој рецепт, комбинираат зачини и природни ароми во единствена и неповторлива мешавина.
Како се произведува?
Се прави само од избрани делови на свиња (како плешка и врат) кои се ситно сечкани и на кои се додава свинска маст и мешавина од ароми и зачини.
Откако ќе се подготви, мортаделата има интензивна розова боја, во која се истакнува зелената боја на ф'стаци и белата боја на свинска маст.
Со мека, но компактна текстура во исто време, се карактеризира со веднаш препознатлива деликатна арома на непцето, што остава продолжено дејство.
Нутриционистички вредности:
Мортадела Болоња е производ кој е во согласност со диктатите на модерната наука за исхрана: 100 гр. од мортаделата Болоња имаат околу 288 калории, помалку од чинија тестенини.
Понатаму, Мортадела Болоња има само 60 - 70 милиграми холестерол на 100 гр, како најдиетското бело месо. Внесот на холестерол е мал, а присуството на сол е ограничено.
Мортаделата содржи витамини Б1, Б2, ниацин.
Богата e со минерали како железо и цинк и, поради оваа причина, таа е идеална храна за оние на кои, извршувајќи одредена физичка активност, им треба точен внес на енергија.
Квалитетот постигнат при изборот на суровини и техники за преработка овозможува производство на мортадела која е особено прилагодена на потребите на денешниот потрошувач.