Путерот има навистина античко потекло кое датира од 1.500 години пред нашата ера, во Индија. Сè уште во денешно време путерот се добива од најдоброто млеко. Се разбира, свежината на оваа состојка е неопходна: колку е помало времето помеѓу собирање на млекото и неговата обработка, толку помалку се потребните третмани и толку подобар ќе биде добиениот путер. Потоа, пастеризацијата и зреењето помагаат да се усовршат органолептичките квалитети на производот. Не само свежината, туку и кремската пастеризација и додавањето на млечни ферменти се „состојки“ кои го прават рецептот на Soresina уникатен.
Овој путер е направен од свеж млечен крем од италијанско млеко од крави кои живеат во одлични, контролирани услови, Latteria Soresina со метод и знаење ја применува оваа техника за да понуди секогаш одлични производи.
Одличен е намачкан на парче леб, како и за употреба во слатки и солени рецепти.
Својства и придобивки од путерот
Путерот е млечен производ на база на липиди кој се добива од полномасно кравјо млеко. Тоа е всушност производ кој се карактеризира со висок внес на масти (83%), кој се состои од заситени масни киселини, холестерол и, на минимум, незаситени масни киселини. Од хранлива гледна точка е извор на сојузниците за здравјето на забите и коските (калциум, магнезиум и витамин Д), витамини со антиоксидантни својства (витамини А и Ц) и витамини од групата Б, корисни за правилно функционирање на метаболичкиот систем. Има намалена внес на лактоза, поради што мали количини можат да консумираат дури и нетолерантни лица.
Веб страницата користи колачиња за да ви овозможиме најдобро можно корисничко искуство. Со продолжување на користењето на нашата интернет страница ја прифаќате употребата на колачиња (cookies).
Прочитај повеќе