Oхридско макало со лук и ореви
Во кошничка имате 0 парчиња.
Охридското макало е традиционален рецепт за овие краишта. Но, низ годините неговиот вкус постојано е менуван и збогатуван. На овој начин е направен и рецептот на охридското макало со лук и ореви. Макалото е создадено само од 5 состојки – македонски лук, сончогледово масло, вински оцет и морска сол, состојките се совршено избалансирани и така е добиен препознатливиот вкус на макалото, со ноти на оревчиња.
Макалото се прави исто како што се правело и пред стотици години од луѓето кои живееле во Трпејца и нејзината околина, со тоа што на ова макло се додадени и органски ореви, кои растат во селото Косел од истиот регион.
Макалото со ореви можете да го вкусите намачкано на тазе потпечено лепче, со риба, охридски губи и тарана, со тестенини, но секако ќе оставиме и неколку комбинации да направи и вашата имагинација.
Наименување |
Mакало од лук и ореви
|
Земја на потекло: |
Македонија
|
Состојки |
лук, вински оцет, сончогледово масло, морса сол и ореви
|
Тежина: |
180 гр
|
Пакување: |
Тегла
|
Начин на чување |
Суво и темно место, на температура до 24 степени
|
Рок на траење |
Испечатен на амбалажата
|
Енергетска вредност |
331,4 kcal
|
Масти |
30,9 гр
|
Јаглехидрати |
8,64 гр
|
Протеини |
1,7 гр
|
Сол: |
0,45 гр
|
Одлично во комбинација со:
Во кошничка имате 0 парчиња.
Во кошничка имате 0 парчиња.
Во кошничка имате 0 парчиња.
парче (цца 1000 гр)
1.200 ден.