×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Биено полутврдо сирење

Во кошничка имате 0 парчиња.
  • 460 ден.
  • 414 ден.

Биеното сирење е автохтон македонски вид на сирење и претставува врвен специјалитет кој потекнува од нашата земја. Неговото име доаѓа од специфичноста при неговото создавање, при што сирната маса се бие (тепа), па и затоа и го носи тоа име. Рецептот за биеното сирење е стар помеѓу 600 - 700 години, а секој крај си има додадено и сопствени принмеси во него.

Биеното сирење од кумановскиот регион се карактеризира со цврста структура и за него може да се каже дека тоа е нешто помеѓу биено сирење и кашкавал. Не е толку солено како останатите сирења, но го има задржано неговиот изразен интензивен вкус и мирис кој потсетува на природа. Погодно е за сервирање како мезе, но е одлично за комбинација и со одредени салати.

Наименување Кравјо биено сирење
Состојки Пастеризирано кравјо млеко, масти во сува материја мин. 45%
Земја на потекло: Македонија
Пакување Пластична кеса
Рок на траење Испечатен на амбалажата
Начин на чување Да се чува во фрижидер на темература од 0 - 8 °C
Енергетска вредност 390 kcal / 1635 kJ
Масти 30%
од кои заситени 20,24%
Јаглехидрати 0,5%
Протеини 26,26%
Сол 2,78%
Количина цена на кг
Одлично во комбинација со: