×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.




Биено сирење

Во кошничка имате 0 парчиња.
  • 460 ден.
  • 414 ден.

Биеното сирење е вид на сирење кое може да се најде само во нашата земја. За прв пат е произведeно пред 5 - 6 века во мариовскиот регион, а оттаму рецептот полека почнал да патува низ целата земја и започнале да го произведуваат во многу бачила во Македонија. Секое од овие бачила на различен начин придонесуваат во нивниот вкус и го прават карактеристично за нивниот регион.

Биеното сирење од радовишкиот регион се карактеризира со не многу солен вкус, не е толку тврдо и е полесно за консумација. Но, сепак е задржан интензивниот мирис, карактеристичен баш за биеното сирење.Toa има голема хранлива вредност, а според начинот на зреење и чување се вбројува во типот на кисело – солени саламурени сирења, т.е. сирења кои зреат во солило.

Производител: Млекара под Сонце
Наименување Радовишко биено сирење во солило
Состојки Кравјо млеко, сол, стартер култура (маја) вода
Земја на потекло: Македонија
Пакување Пластична кеса
Рок на траење Испечатен на амбалажата
Начин на чување Да се чува во фрижидер на температура од 2 - 8 °C
Нутритивна вредност во 100 гр
Енергетска вредност 1075 kJ / 257 kcal
Масти 20,5 гр
Јаглехидрати: 1,9 гр
Белковини 14 гр
Витамин А 800 мг
Витамин Б1 0,02 мг
Витамин Б2 0,83 мг
Ниацид (ПП) 0,1 мг
Количина цена на кг
Одлично во комбинација со: